dimecres, 16 de juliol del 2014

Les Adoberies, una masia amb història

CONEIXEM LA HISTÒRIA DE L’ANTIGA CASA DE LES ADOBERIES
Per conèixer quins són els antecedents de l’espai que estem reformant alguns de nosaltres hem visitat al Sr. Verdaguer, propietari de l’antiga casa de les Adoberies i alcalde de Calldetenes als anys 60. Ell ens ha explicat molts detalls que volem compartir i recordar!
Sabem que la casa anomenada Les Adoberies, enderrocada l’any 2010, ocupava entre l’habitatge i l’hort el perímetre que actualment conforma la caseta del pou, el pas d’un rec a l’extrem esquerre i un mur de tàpia a l’extrem dret que limitava amb el torrental (avui en dia, soterrat). La proximitat de la casa a aquest torrent va provocar que en dies de forts aiguats  les parts més properes quedessin malmeses.
Hem de pensar que en aquells anys la casa no es trobava integrada al poble com avui en dia, sinó que era a les afores, rodejada de camps. Les cases  més pròximes eren les del carrer St. Tomàs.
La casa tenia dues plantes, i era construïda de tàpia amb un pou. N’eren els masovers Joan Soler i Secundina Abelló que hi vivien amb la seva filla (morta de molt jove). Quan Joan Soler va morir la casa l’ocupava la Secundina que tenia un jardí que era l’enveja de tot el poble! 

La família vivia com tantes famílies de pagès de manera autosuficient: tenien bestiar (vaques, porcs, gallines, etc.), cultivaven els camps del voltant, tenien hort i s’escalfaven amb llenya.
El nom de la casa, Les Adoberies, sembla que té relació amb el món de les pells, (adobar les pells). Ben a prop hi ha un altre indret conegut com la bassa del blanqueig, el qual també tindria relació amb l’antic ofici del treball de les pells (blanquejar les pells). Això en un moment en que Vic és, per la seva capitalitat, més car i apareixen oficis que s’instal·len  a poblacions properes. Calldetenes és un bon exemple d’aquest fet.
Com a curiositat hem sabut que el pou d’aigua es va vendre al poble en època de sequera (cap al 1960) de manera que tots els veïns de Calldetenes podien, almenys, apropar-se al pou de les adoberies per agafar aigua.

Aquesta maqueta de l'antiga casa de les Adoberies està exposada al vestibul de l'ajuntament durant el mes de juliol. Va ser creada pel pessebrista calldetenenc Josep Espelt l'any 2007.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada